¿Andaba usted buscando un libro sobre el bacalao? Pues concédase unos instantes de sosiego para paladear esta pura maravilla, ya que rarezas como ésta pocas veces caerán en sus manos. Siendo como seguramente es un apasionado de tan incomparable producto, debe usted saber que el bacalao no es sólo un pescado sino toda una cultura. Pues por fin ha dado con lo que buscaba, con algo especial, irrepetible... porque lo que tiene entre manos es el producto de pasión que todos los amantes del bacalao compartimos.Prepárese a viajar por mil derroteros, disfrute con la diversidad de tesoros que le deparará la navegación por estas suculentas páginas y descubra en esta obra colectiva, exquiisitamente coordinada por finos artistas como Andoni Luis Aduriz, Santos Bregaña y Edorta Aguirre, todo lo que usted pudiera soñar sobre el bacalao. Verá que en sus obras han recalado personajes tan diversos como Hervé This, Selma Huxley, Vázquez Montalbán o Mark Kurlansky y creaciones culinarias ya clásicas de Ferran Adrià, Joan Roca, Michel Guérard y tantos otros artistas que muestran lo mejor de su obra alrededor de este producto.
Egileak derrepente erosiko lukeen liburua, elikadura munduko termino batzuen etimologiaz, historiaz, balioez… janzteko. Klaro, izan ere, 2. gama, 4. gama… zer dira gama horiek? Arrainak sagarrak baino gehiago asetzen gaitu? Bakailao hitza latinetik etorri ote zaigu? Zergatik diote adituek ardoak dituela usain eta kolore horiek? Fruta guztiek, landaretik erauzita, gozatzen segitzen dute? Botilek ba al dute izen propiorik? Nutrigenetika hori existitzen al da? Infusioak irakin behar du ala ez? Zer dira tabu elikagaiak? Denetik jatea osasungarria al da, berez? Zer da ajea, biharamuna? Nondik datorkie izena Getaria herriei? Arrainetik mamia bakarrik aprobetxa daiteke? Okela gordin eta errearen artean zenbat «puntu» daude? Pikante guztiak berdinak al dira? Elikaduran ere, «piramideen» garaia pasea al dago? Zeintzuk dira «Zaporearen Kutxa» unibertsalean dauden Euskal Herriko elikagaiak? Atuna beti atun da, ezta? Ba al dakigu txokolate ona bereizten? Nola egiten da gazta orain? Eta orain arte? Untxia, lapina, konejua eta erbia animalia bera al da? Zer ote da biofilma?«Bide oparoa jorratu ondoren, jakintza bilduz eta gizarteratuz, esku-zabal eta nasai, euskaraz beti, Edorta Agirreren liburua horren denaren saio-islada aberatsa da, gurean inoiz osatu den osotuena, edozein hizkuntzatan dela. Bere edizioa hutsezinezko hitzordua da gure elkartearentzat, ildo horretan sortua eta antzeko helburuak sustatua. Horregatik, berau babestea gure kultur gastronomikoa ondratzea da, baita zabaltzen laguntzea ere, egunoro aldatuz doan munduan erreferente emankorra izan dadin.»X. Zabaleta
Edorta Agirre clasifica en diversas fases el proceso de alimentación y, basándose en esa clasificación y sin incurrir en la adivinación ni en la profecía, nos lanza, con rotunda seriedad, cien apuestas relacionadas con nuestros hábitos alimentarios. Asisko Urmeneta, dibujo a dibujo, ha desempeñado una no tan seria labor de secretaría. ¿Qué porvenir podemos esperar? ¿Qué es lo que nos merecemos? ¿Debemos certificar la defunción de las explotaciones agropecuarias no industrializadas? ¿Tendrá solución nuestro engreimiento? ¿Quién nos engañará en el futuro? ¿Cómo nos las ingeniaremos para meter la pata una vez más?