📗 Libro en inglés FOOD FOR THOUGHT. THOUGHT FOR FOOD: ALIMENTO PARA LA REFLEXION. R EFLEXIONES SOBRE LA COMIDA ( EDICION EN INGLES)

ACTAR D - 9788496954687

Alimentos Estudios

Sinopsis de FOOD FOR THOUGHT. THOUGHT FOR FOOD: ALIMENTO PARA LA REFLEXION. R EFLEXIONES SOBRE LA COMIDA ( EDICION EN INGLES)

"Food for Thought", edited by Vicente Todoli, director of the Tate Modern (London) and by Richard Hamilton, American contemporary pop-art legend, explores Adria's participation in Documenta 12 and the debates this has stimulated between the worlds of gastronomy and art. "Food For Thought" compiles the discussions of the artists, chefs, critics, gallerists, and curators who took part in two round tables at elBulli, presenting the voices of 12 potent personalities of the art and gastronomic worlds, opening the boundaries between kitchen and art. This work offers a fascinating look at artistic expression and gastronomic creativity, featuring breath-taking photos of Adria's creations with texts and discussions by internationally acclaimed creators and critics. Ferran Adria has revolutionized the world of gastronomy over the last 20 years. Adria has appeared on the cover of "The New York Times Magazine" as the leader of A New Nouvelle Cuisine. A Le Monde named him as the best chef in the world and "Time" magazine included him in the 100 most influential personalities on the planet. Adria's restaurant, elBulli, was awarded 3 Michelin stars and recognized 4 times as the world's best restaurant by "The Restaurant Magazine". So original and poetically sensible is his approach to cooking that he is considered to be the greatest 'artist of the kitchen' of his generation. In 2007, Adria was the first chef ever to be invited to participate in Documenta (Kassel, Germany), considered to be the most important international art exhibition.

Ficha técnica


Editorial: Actar D

ISBN: 9788496954687

Idioma: Inglés

Número de páginas: 350

Encuadernación: Tapa dura

Fecha de lanzamiento: 01/03/2009

Año de edición: 2009

Plaza de edición: Barcelona

Especificaciones del producto



Escrito por Vicente Todolí


Licenciado en Historia del Arte por la Universidad de Valencia, cursó estudios de postgrado en la Universidad de Yale (Estados Unidos) con una beca Fulbright. Posteriormente estudió Historia del Arte Moderno en el Graduate Center de la Universidad de la Ciudad de Nueva York (CUNY) y fue becado en el International Study Program para curators del Museo Whitney de esta misma ciudad. A lo largo de su carrera profesional, centrada en el arte contemporáneo, ha sido jefe del área artística del IVAM, Instituto Valenciano de Arte Moderno (1985-1995), director fundador del Museu Serralves de Oporto (1996-2002), director de la Tate Modern de Londres (2003-2010) y desde 2013 director artístico del museo Pirelli HangarBicocca en Milán. Además, asesora a diversas entidades sin ánimo de lucro, como la colección Inelcom en Madrid, y fue el primer responsable de la colección y programación del centro Bombas Gens de Valencia. Es Chevalier des Arts et des Lletres, recibió la orden de Santiago da Espada en Portugal (2003) y es Doctor Honoris Causa por la Universidad Politécnica de Valencia (2011). Pertenece a la comisión asesora de Artes Plásticas de la Fundación Botín desde 2003, y desde 2011 es su presidente.
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