Coarse bread rubbed with tomato or garlic and then bathed in olive oil, is common to all the Mediterranean cultures. On the island of Majorca, it is known as pa amb oli, bread and oil. Tomas Graves takes this healthy peasant staple as a starting point to explore not only Mediterranean cooking, agriculture, and traditions but also the historical events that have rescued this simple dish from disappearing along with a way of life that had remained essentially unchanged since Roman times. In Bread & Oil Tomas Graves celebrates the Majorcan character as reflected in its eating habits. He makes the sights, sounds, scents and people of the Spanish island spring to life so brilliantly in this creative triumph. Part adventure, part history book, part travelogue, part restaurant guide and part cookbook, the reader is charmed throughout. Recipes reflect the indigenous ingredients; wrinkled olives made with olive oil, lemon juice and crushed garlic; fried sardines topped with sauteed onions and marinated in vinegar served cold with bread and oil, and guacamole with tomatoes and onions. Originally published as Volem pa amb oli in the native Catalan language of the Balearics, this new revised and updated English-language edition of Graves' book offers an informative guide not only to an overlooked culinary tradition, but also to the immense cultural transition that's changing the face of Europe.
Ficha técnica
Editorial: Grub Street Ed.
ISBN: 9781909166165
Idioma: Inglés
Encuadernación: Tapa blanda
Fecha de lanzamiento: 28/04/2014
Año de edición: 2014
Especificaciones del producto
Escrito por TOMAS GRAVES
Tomás Graves (Palma de Mallorca, 1953), nació en el seno de una familia de escritores y se crio en Deià, Mallorca, donde pasaría su infancia antes de continuar con sus estudios en un internado británico. En 1975 se diplomó en Diseño Tipográfico en The London College of Printing. Trabajó como grafista en Barcelona, y en 1982, fundó The New Seizin Press, una imprenta artesanal en Deià, con el fin de alumbrar ediciones para bibliófilos encuadernadas por Carmen García-Gutiérrez. En 1995 el Govern de les Illes Balears lo nombró Maestro Artesano Impresor. En 1997 tradujo Queridos mallorquines al inglés para José J. de Olañeta, quien después le publicaría sus ensayos, Un hogar en Mallorca y Volem pa amb oli, traducidos ambos al inglés y el segundo también al holandés. Además de sus aventuras como músico, también ha colaborado con Connoisseur Magazine y otras publicaciones en Reino Unido, Francia y España. Ha dado conferencias sobre la impresión artesanal literaria en las bibliotecas de las universidades de Harvard, Dartmouth y Brown en EE.UU., y en el St John’s College de Oxford en Reino Unido. Del 2000 al 2006 estuvo al frente de S’Encruia, la revista mensual trilingüe de Deià. En 2004 y 2005 participó en la organización de las dos primeras ediciones españolas del Hay Festival en Deià y fue invitado a presentar la edición original en inglés de Afinando al alba en el Hay Festival de Hay-on-Wye y a hablar sobre su libro Bread and Oil en el Sunday Times Literary Festival de Oxford. Desde 2006 vive en Montuïri, Mallorca, con su mujer Carmen y Rocío, la hija de ambos, sin descuidar sus quehaceres musicales con el trio acústico Tomás con Gas y Steve además.